Lukioläppärit

Kohteesta TekluWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Teknillisessä lukiossa ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille jaetaan kannettavat tietokoneet. Lukioläppäri on opiskelijan henkilökohtainen työväline, jota käytetään päivittäisessä opiskelussa. Läppäri on opiskelijan käytössä koko lukion ajan, jonka jälkeen opiskelija palauttaa sen takaisin.

Läppärimallit

Teklussa on tällä hetkellä käytössä kahdenlaisia lukion jakamia läppäreitä. Syksystä 2012 alkaen lukiossa jaettujen läppäreiden malli on Samsung NP535U3C-A01. Syksystä 2014 alkaen ensimmäisen vuoden opiskelijoille on jaettu kannettavia, joiden malli on Dell Latitude 3330. Syksyllä 2015 jaettujen koneiden malli on Latitude 3340.

Ohjeita läppäreiden käytöstä

 • Tietokoneet ovat vain lainassa. Ne pitää palauttaa ennen valmistumista. Muista että joku toinen käyttää konetta sinun jälkeen.
 • Muista ladata tietokoneen akku ennen seuraavan päivän oppitunteja. Lukion tiloissa on myös latausmahdollisuus päivän mittaan, mutta pistorasioita ei riitä kaikille.
 • Älä jätä tietokonetta vartioimatta lukion tiloissa. Hanki lokero vahtimestarilta.
 • Mikäli tallennat tietoja kovalevylle muista varmuuskopiointi jollekin muulle medialle.
 • Luo tallentamiasi tiedostoja varten Opiskelu-kansio, jota käytät opiskelussasi. Sinne voit luoda jokaiselle oppiaineelle oman alikansion ja sen alle kurssikohtaisesti omat kansiot.
 • Määritä langattoman verkon käyttö automaattiseksi käynnistyksen yhteydessä.
 • Apua tietokoneiden käyttöön saat tarvittaessa vuosikurssisi vertaistukihenkilöltä. Ohjeet tästä annetaan erikseen.
 • Käytä tietokonetta apuna opiskelussasi. Älä heikennä opintomenestystäsi turhalla surffailulla, sosiaalisen median käytöllä tms. oppituntien aikana.
 • Muutamista koneista on näytön kiinnitys hajonnut tai revennyt tms. Koneiden huollosto todettiin, että suunnittelu siltä osin on ongelmallinen ja että ongelma on se että käyttäjät vääntävät näytön liian auki, jolloin saranankiinnitykset korkkaavat.
  eli olkaa varovaisia niiden näyttöjen kanssa.
 • Vanhemmista koneista Nortonin virustorjunta ilmoittaa lisenssin päättyneen. Nortonin voi poistaa koneilta ja laittaa tilalle jonkun ilmaisen virustentorjunnan, esim. Avastilta, Aviralta, Comodolta jne.
  eli pitäkää koneiden virustorjunta ja päivitykset kunnossa.

Langattoman verkon käyttö

Sisäänkirjautumissivu
 1. Yhdistä tietokone WirelessTampere-verkkoon
 2. Avaa Internet-selain. Sisäänkirjatumissivun pitäisi aueta automaattisesti. Jos näin ei tapahdu, yritä siirtyä jollekin web-sivulle, esim www.yle.fi. Huomaa, että https://-alkuiseen osoitteeseen meneminen saattaa estää uudelleenohjauksen sisäänkirjautumissivulle.
 3. Kirjautumissivulle kirjoitetaan
 4. Kirjaudu sisään

Ongelmatapauksissa pyydä apua kaverilta.

Oppimisympäristöjä ja muita hyötyohjelma

Korvausvastuu

Opiskelijoille jaetut kannettavat tietokoneet ovat Tampereen kaupungin omaisuutta. Kaupungilla on omaisuusvakuutuksia lähinnä kaupungin omistamissa kiinteistöissä tapahtuvien tulipalojen varalle. Mikäli irtaimistoon (kuten läppärit) kohdistuu vahinkoja muissa tilanteissa, ei vakuutuksia lähtökohtaisesti ole.

Kannettavan mikrotietokoneen käyttöoikeussopimuksessa on määritetty vahingonkorvausvelvollisuus sekä toiminta varkaus- ja katoamistilanteissa. Vastuu on laitteen haltijalla (opiskelija). On jokaisen haltijan oma asia, miten hän vastuunsa kantaa. Osalla on vakuutukset turvana osalla ei.

Kotivakuutus on haltijan yksityisasia ja hänen tulee itse selvittää vakuutukseen liittyvät korvauskäytännöt vakuutusyhtiönsä kanssa. Vahingon aiheutuessa sopimuksen vastaisesta toiminnasta, haetaan korvausta laitteen haltijalta.

Opiskelija on velvollinen tekemään viipymättä rikosilmoituksen poliisille, mikäli laite varastetaan tai se katoaa. Opiskelijan pitää myös viipymättä ilmoittaa koululle laitteen varastamisesta, katoamisesta tai rikkoutumisesta.