Ohje:Linkit

Kohteesta TekluWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
TekluWikin ohjekirja
n · k · m

Linkitys toisiin artikkeleihin tai ulkoisiin lähteisiin on erittäin suotavaa. Käytä sisäisiä linkkejä kaikkiin sanoihin ja termeihin, jotka ovat merkityksellisiä artikkelin kannalta.

Sisäiset linkit

Kaksi hakasulkua [[linkki]] tekstin ympärillä muodostaa sisäisen linkin. Jos tekstin sanat on taivutettu, linkkiteksti voidaan kohdistaa perusmuotoiseen artikkelinnimeen pystyviivalla, [[Lukioläppärit|lukioläppäreiden]], tai sanan perusmuoto voidaan erottaa sanan keskeltä, [[ylioppilastutkinto]]on. Silloin kun viitataan jonkin artikkelin tiettyyn osioon, kirjoitetaan sisäiseen linkkiin ensin viitattavan artikkelin otsikko ja sen jälkeen #-merkin jälkeen viitattavan osion nimi. Esimerkiksi [[ylioppilastutkinto#Kevät 2016]].

Sisäisten linkkien tarkoituksena on mahdollistaa lukijan vaivaton siirtyminen häntä kiinnostaviin artikkeleihin. Linkkien paikalla on tällöin merkitystä: linkit tulisi sijoittaa ajatellen mahdollista lukijaa, joka haluaa tietoa mainitusta asiasta muualta. Artikkelin johdannot, kappaleiden alut, taulukon solut ja kuvatekstit ovat hyviä paikkoja linkeille. Pyrkimyksenä on, että lukijan ei tarvitse metsästää haluttua linkkiä muualta sivulta. Toisaalta linkkejä tulisi myös käyttää säästeliäästi, sillä artikkeli voi helposti näyttää ylilinkitetyltä.

Joitain ohjeita

Linkin muotoilu
 • Älä linkitä keskeltä sanaa tai käsitettä:
 • Ei harhaanjohtavia ja/taitai liian yleiselle tasolle johtavia linkkijakoja:
 • Koska kaksoispiste katkaisee linkkitekstin, tulee kaksoispisteen kanssa taivutettu sana lisätä kokonaisuudessaan hakasulkeiden sisään, jotta myös pääte muotoutuu linkkitekstiksi. Kyseessä on tavallisesti kirjaimittain lausuttava lyhenne (esim. [[YTL|YTL:n]] (YTL:n) eikä [[YTL]]:n (YTL:n) ).
 • Linkitä suoraan kohteeseen älä ohjaussivun kautta paitsi jos on jokin syy linkittää ohjaussivuun. Esimerkiksi, jos ohjaussivun nimellä olisi mahdollista olla artikkeli mutta nykyisellään se ohjaa vain toiseen sivuun, jossa kerrotaan hivenen aiheesta. Tällöin linkitä ohjaussivuun.
  • Poikkeus: Tampereen teknillisestä lukiosta kertovaan artikkeliin on huomattavasti helpompaa linkittää [[Teklu]]ssa (Teklussa) kuin [[Tampereen teknillinen lukio|Teklussa]] (Teklu). Tässä tapauksessa on hyväksyttävää siis linkittää ohjaussivuun.
Linkkien sijoittelu
 • Pääsääntöisesti linkitetään vain sanan ensimmäinen esiintyminen artikkelissa.
  • Linkityksen voi toistaa, jos artikkeli on pitkä ja etäisyys edelliseen linkkiin on pitkähkö. Samaa linkkiä ei tulisi toistaa ainakaan yhden ruudullisen (~40 riviä tekstiä) sisällä.
 • Älä linkitä otsikoiden sanoja, vaan etsi lähin korvaava linkin paikka varsinaisesta tekstistä.
 • Älä linkitä lähdeviittauksissa olevia sanoja.
Päiväykset
 • Päivämäärät ja/tai vuodet linkitetään vain, jos niillä on artikkelin kannalta oleellista merkitystä.
 • Artikkelin aiheena olevan henkilön syntymä- ja kuolinpäivät linkitetään artikkelin määritelmäosiossa.
 • Päiväysten linkitys tulisi tehdä päivämäärän ja vuoden osalta erikseen, eli [[1. kesäkuuta]] [[2015]], tai käyttämällä {{päiväys}}-mallinetta: {{päiväys|2015-06-01}} (2015-06-011. kesäkuuta 2015)
 • Tarkista linkkisi ja käytä esikatselua todetaksesi, että ne toimivat. Jos teet linkin artikkeliin, jota ei vielä ole olemassa (näkyy punaisena tai kysymysmerkkinä riippuen asetuksistasi), tarkista ettei sitä ole olemassa jollain toisella nimellä.
 • Henkilöä tai asiaa, joka ei kirjoitushetkellä ylitä itsenäisen artikkelin merkittävyyskynnystä, ei pidä linkittää. Mikäli henkilö tai asia ylittää merkittävyyskynnyksen myöhemmin, voi linkin lisätä siinä vaiheessa.

Ulkoiset linkit

Toisin kuin Wikipediassa, TekluWikissä on OK tehdä artikkelista kokoelma linkkejä TekluWikin ulkopuolelle. Ulkoiset linkit tehdään yksinkertaisilla hakasuluilla, [http://www.ylioppilastutkinto.fi]. Myös pelkän URL:n kirjoittaminen ilman hakasulkuja tuottaa linkin, http://www.ylioppilastutkinto.fi. Tämä ominaisuus voi kuitenkin kadota tulevissa MediaWikin versioissa. Linkkiteksti lisätään varsinaisen linkin ja välilyönnin jälkeen URL:n perään, [http://ttl.yhdistysavain.fi Lukion kotisivut]. Linkkiteksti tekee lukemisen helpommaksi, ja se kannattaa aina lisätä ulkoisiin linkkeihin.

Ulkoiset linkit sijoitetaan pääsääntöisesti artikkelin loppuun Aiheesta muualla -otsikon alle. Tavallisin poikkeus tästä on tiettyihin tietolaatikoihin lisättävät ulkoiset linkit. Se, mitkä ulkoiset linkit aiheensa puolesta ovat suotavia, kuvataan erillisessä ohjeessa.

== Aiheesta muualla ==

* [http://esimerkki.fi Esimerkki]
* [http://]

Hakasulkeet URLissa

Jos URLissa on hakasulkeita, täytyy ne %-enkoodata eli korvata [ %5B:llä ja ] %5D:llä jotta MediaWiki-ohjelmisto osaa niistä tehdä linkit oikein.

Katso myös