Ohje:Uuden artikkelin luominen

Kohteesta TekluWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Artikkelien luonti TekluWikissä noudattaa Wikipediasta tuttua kaavaa
TekluWikin ohjekirja
n · k · m

Jos selaillessasi TekluWikiä huomaat ”avoimen linkin” eli punertavan sanan tai fraasin, sitä napsauttamalla pääset suoraan muokkaamaan uutta artikkelia fraasin ilmaisemasta aiheesta. Jos teet niin vahingossa, pääset takaisin tekemättä muutoksia, kun painat muokkaussivun peruuta-linkkiä tai selaimesi paluunäppäintä. Älä luo tyhjiä sivuja äläkä sivuja, joihin kirjoittaisit vain ”kikikikikikki” tai muuta vastaavaa höpöhöpöä. Sellaiset sivut ärsyttävät, turhauttavat ja vievät ylläpidon aikaa.

Uusi sivu ilman aiempaa linkkiä

Uuden sivun luominen on helppoa. Se onnistuu vaikkapa kirjoittamalla hakukomennoksi toivomasi artikkelin nimi. Kun sitten päädyt sivulle, jolla kerrotaan, että kyseisen nimistä artikkelia ei ole olemassa, saat kaksi vaihtoehtoa: Voit joko luoda aiheesta uuden artikkelin tai lisätä sen toivottujen sivujen listaan. Jos luot sivun näin, lisää myös siihen osoittava linkki johonkin sopivaan artikkeliin, jotta uusi sivu ei jäisi orvoksi.

Sivu voidaan luoda myös lisäämällä jollekin sivulle linkki, toisin sanoen kirjoittamalla sana tai sanoja [[- ja ]]-merkkien väliin, esimerkiksi: [[ihka uusi sivu]]. Tämän jälkeen linkkiä painamalla päästään muokkaamaan sivua. Linkin tekstistä tulee artikkelin otsikko.

Jos et keksi mitään soveliasta artikkelia, johon voisit lisätä haluamasi linkin, voit käyttää esimerkiksi hiekkalaatikkoa, jossa on lupa vapaasti mellastaa ja kokeilla kaikenlaista. Voit myös käyttää vaikkapa omaa käyttäjäsivuasi, jos sinulla on käyttäjätunnus. Lisäksi voit painaa tallentamisen sijasta esikatselua, ja painaa linkkiä siitä.

Uusi sivu URL-osoitetta muokkaamalla

Sivun voit myös luoda lisäämällä haluamasi sivun nimen wikin URL:iin. Esimerkiksi tämä sivu olisi voitu aloittaa kirjoittamalla selaimeen URL http://tekluwiki.oppimateriaalit.fi/wiki/Ohje:Uuden artikkelin luominen. Jos haluat luoda sivun oppikirjoista, se tapahtuu muokkaamalla osoiteriviä vastaavalla tavalla: http://tekluwiki.oppimateriaalit.fi/wiki/Oppikirjat.

Jos luot sivun näin, lisää myös siihen osoittava linkki johonkin sopivaan artikkeliin, jotta uusi sivu ei jäisi orvoksi.

Ennen uuden artikkelin aloittamista kannattaa tarkistaa, ettei linkin nimessä ole kirjoitusvirheitä. Tarkista myös, onko kyseisestä aiheesta jo olemassa artikkeli jollakin muulla nimellä (sivun ylälaidassa on hakukenttä). Ellei eri syytä ole, noudatathan myös tyylioppaan suosituksia.

Uuden artikkelin kirjoittaminen

Aloita artikkelisi virkkeellä, jossa kerrotaan, mitä artikkeli käsittelee. Sisällytä virkkeeseen artikkelin nimi ja painota nimi laittamalla sen ympärille kolme heittomerkkiä ('''Ylioppilastutkinto'''). Kirjoita ainakin lyhyt kappale sujuvaa suomen kieltä.

Jos muokatessasi artikkelia huomaat sanan tai käsitteen, josta kertovaan artikkeliin olisi hyvä olla linkki, lisää vain sen ympärille kahdet hakasulkeet [[tähän tapaan]]. Me kutsumme tätä tekstin wikitykseksi. Kun tallennat artikkelin, tämä sana tai fraasi sitten linkittyy kyseisen nimiseen artikkeliin. Jos sen nimistä artikkelia ei vielä ole, linkkiä napsauttamalla voit aloittaa uuden artikkelin.

Jos wikitettävä fraasi ei ole artikkeleiden otsikointikäytäntöjen mukainen, sitä ei voida sellaisenaan käyttää linkkinä. Helpoimmassa tapauksessa hyväksyttävä otsikko esiintyy fraasissa, mutta sen perässä on muuta tekstiä, yleensä sijapääte. Tällöin otsikko-osuus wikitetään, ja loput kirjaimet kirjoitetaan välittömästi sulkevien hakasulkeiden perään. Esimerkiksi sana 'Teklussa' linkitetään Teklu-sivulle näin: [[Teklu]]ssa.

Jos taas on kyse jonkin jo olemassa olevan artikkelin synonyymistä tai sanan taivutusmuoto on sellainen, että itse sanarunko muuttuu, täytyy käyttää pystyviivalinkkiä. Siinä kaksoishakasulkeiden väliin kirjoitetaan erikseen linkin osoittama artikkeli ja linkkinä näkyvä teksti pystyviivalla eli ”|”-merkillä erotettuna. Esimerkiksi sanoista ”työntekijät” ja ”opettajat” saadaan linkki sivulle ”lista opettajista” seuraavasti: [[lista opettajista|työntekijät]] ja [[lista opettajista|opettajat]].

  • Jos tiedät artikkelin aiheen kannalta olennaisia artikkeleita, linkitä niihin artikkelin lopussa Katso myös -nimisessä osiossa.
  • Sijoita kaikki ulkoiset linkit artikkelin loppuun Aiheesta muualla -nimiseen osioon.
  • Ensimmäinen versio artikkelista ei välttämättä ole vielä täysinäinen, vaan tynkä. Jos näin on, lisää artikkelin loppuun omalle rivilleen teksti {{tynkä}} aaltosulkeilla.
  • Jos mahdollista, olisi suotavaa lisätä artikkeli johonkin valmiiseen luokkaan. Katso vaikkapa listalta TekluWiki:Selaa luokittain parhaiten soveltuva. Näin toimien artikkeli ei jää niin sanotusti ”orvoksi”, vaan kytkeytyy heti osaksi kokonaisuutta. Esimerkiksi näin: [[Luokka:Opiskelu]]

Kuvien lisääminen

Jokaiseen artikkeliin olisi mielekästä sisällyttää ainakin yksi kuva. Kuvien etsimisestä, tallentamisesta ja liittämisestä artikkeliin on olemassa yksityiskohtainen opas: kuvien lisääminen.

Taulukoiden lisääminen

Taulukot ovat monesti hyödyllisiä. Ohjeita taulukon tekemiseen löytyy kohdasta taulukoiden lisääminen.

Sivujen ohjaus

Pääartikkeli: TekluWiki:Ohjaus


Jos artikkelin otsikolla on synonyymejä, on tärkeää ja hyödyllistä lisätä näille hakusanoille ohjaus kyseiseen artikkeliin. Näin Wikipedian hakua käyttävät lukijat löytävät sen helpommin, eikä kukaan voi vahingossa harhautua kirjoittamaan samasta aiheesta uutta artikkelia toisella otsikolla.

Ohjaus toimii lisäämällä halutun hakusanan tyhjälle sivulle koodi #OHJAUS [[Artikkelin nimi]]. Tämä ohjaa uuteen artikkeliin, vaikka hieman komentoa myöhemmin tulisikin tekstiä. Jos komennon edessä on merkkejä, ohjaus ei toimi. Huomaa, että risuaidan ja OHJAUS-tekstin välissä ei saa olla välilyöntejä. Yhteenvetokenttään ei tarvitse kirjoittaa mitään; ohjelmisto tunnistaa ohjauksen, ja yhteenvedoksi tulee tallennettaessa automaattisesti ”Ak: Ohjaus sivulle Kimmo Halonen”.

Jos haluat muokata sivua, joka on ohjaus, onnistuu se napsauttamalla sivun ylälaitaan tulevan (Uudelleenohjattu sivulta Hiekkalaatikko) -tekstin linkkiä ja muokkaamalla sitten sivua normaalisti (sivun nimi voi olla mikä tahansa, tulee Hiekkalaatikon kohdalle). Toinen tapa muokata ohjaussivua on mennä osoitteeseen http://tekluwiki.oppimateriaalit.fi/w/index.php?title=SivunNimi&action=edit, josta osa SivunNimi on korvattu kohdesivulla.

Synonyymien lisäksi ohjaus on hyvä tehdä yleisille kirjoitusvirheille.

Katso myös